Het 2e blok lesdagen bevatte weer veel interessante en leerzame onderwerpen. Ik wil er graag eentje uitlichten en dat is: onze darmen. Onze darmen spelen een grote rol met betrekking tot onze weerstand. Daarnaast wordt ons darmstelsel ook wel het 2e brein genoemd. Bij het brein denken we eigenlijk altijd dat het dan over onze hersenen gaat. Maar ons darmstelsel heeft een grote invloed op een goed functionerend brein. Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat onze hersenen en darmen in nauw verband met elkaar functioneren.

Samenwerking
Hoe gaat dit precies? Onze hersenen zijn verbonden met het zenuwstelsel van de darmen. Die twee ‘communiceren’ als het ware met elkaar. Zo heeft de darmflora invloed op gevoelens van stress en emoties, of kan een verminderde hersenfunctie te maken hebben darmproblemen.

Die communicatie vindt plaats via een snelweg (zenuwbanen) tussen de darmen en de hersenen en met behulp van boodschappers (neurotransmitters). Voor een gezond lichaam is het dus van groot belang dat zowel die snelweg als die boodschappers in optimale conditie verkeren. Een gebrek of een tekort hiervan leidt tot verstoring.
Een aantal van die boodschappers zijn ook verantwoordelijk voor onze emoties en gedrag. Ben je of kun je bv goed ontspannen, of kun je je goed concentreren? Dan functioneren de neurotransmitters in de darm en hersenen goed.

Serotonine
Een hele belangrijke boodschapper is serotonine, ook wel bekend als het gelukshormoon. 90% van dit hormoon wordt in je darmen geproduceerd, en de productie daarvan is weer sterk afhankelijk van de bacteriën die daar leven. Met andere woorden: er wordt genoeg van aangemaakt als er ook een goede darmfora is.
Als je zorgt dat je in ieder geval zo min mogelijk suiker eet en veel vezels uit groente en fruit, krijg je een gezonde darmflora. Dit heeft dus ook grote invloed op hoe je hersenen functioneren. Je kunt je dan beter concentreren en je voelt je gelukkiger.

Stress
Andersom werkt dat ook zo: als je veel of chronische stress hebt beïnvloed je daarmee je spijsvertering en de samenstelling van de bacteriën in je darmen. Hierdoor word je eten niet goed verteerd en opgenomen. Dit zorgt ervoor dat je tekorten krijgt aan vitaminen, mineralen en aminozuren. Tijdens stress vragen de hersenen ook meer glucose en daardoor is er een vertraagde spijsvertering. Dan heb je geen trek meer, of voel je je moe of zelfs ziek.

Zo blijken dus veel klachten of aandoeningen te maken hebben met een verstoorde darmfunctie. Is er iets aan te doen? Zeker!

Tips

  • Eet vezelrijke voeding zoals groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, ongemalen volle granen, havermout
  • Zorg voor prebioticarijke voeding (eten voor je darmbacteriën) zoals artisjok, knoflook, bieslook, prei, uien, asperges, zoete aardappel, bananen, appels, bessen, honing, peulvruchten, rapen, volle granen
  • Neem regelmatig gefermenteerde voedingsmiddelen zoals melkzuurproducten, yoghurt, kefir, miso, zuurkool
  • Eet voeding rijk aan polyfenolen & flavonoïden zoals groenten, fruit, kruiden, specerijen, bessen, druiven, granaatappel, citrusvruchten, groene thee, kruidenthee, olijfolie, cacao
  • Zorg voor voldoende Omega-3 vetzuren in de vorm van vette vis of supplementen
  • Eet minder dierlijke eiwitten en vetten (vlees, zuivel)
  • Minder geraffineerde ‘slechte’ koolhydraten en suikers eten
  • Stressmanagement
  • Regelmatig matig-intensieve beweging
  • Regelmatig vasten, afwisselend vasten

Meer weten of hier over doorpraten? Behoefte aan een intakegesprek over je darmklachten?
Neem dan contact op!